Hét platform tot scholing voor de technische installatiebranche

Innovatieve warmtepomptoepassing

Innovatieve warmtepomptoepassing

« terug naar de vorige pagina

Duurzamer én goedkoper produceren. Dat kan met de innovatieve warmtepomptoepassing die ECN samen met industriële partners heeft ontwikkeld.

De temperatuur van de restwarmte uit het industriële proces kan met behulp van een warmtepomp omhoog worden gebracht van 60 naar maximaal 140 graden Celsius. Op deze temperatuur is de warmte opnieuw inzetbaar, bijvoorbeeld voor de productie van stoom. De technologie wordt nu getest in de papierindustrie.

Veelbelovende perspectieven
Onlangs tekende Bronswerk Heat Transfer, wereldwijde technologieleverancier op het gebied van warmte en koude, een licentieovereenkomst met ECN. Bronswerk gaat de samen met ECN en de IBK Groep ontwikkelde warmtepomptoepassing naar de markt brengen. Het bedrijf ziet veelbelovende perspectieven. ‘Als duurzame technologieën zich kunnen terugverdienen door energie- en kostenbesparing is de prikkel om over te stappen groot’, aldus directeur Sjaak Remmerswaal.

Papierindustrie
Momenteel worden de warmtepompen reeds op kleine schaal (200 kW) getest bij verpakkingsspecialist Smurfit Kappa in Roermond. De papierindustrie gebruikt veel energie en leent zich uitstekend voor hergebruik van restwarmte. Maar ook andere industriële processen, zoals de productie van voedingsmiddelen of bouwmaterialen,  kunnen door de inzet van warmtepompen substantieel efficiënter worden. ECN brengt de mogelijkheden hiervoor nu in kaart.

 

Het magazijn van Smurfit Kappa in Roermond (Foto Smurfit Kappa Group)

BRON: ECN

  • vrijdag 20 september 2013 @ 10:23 uur
  • permalink

Platform Organisaties

Volg ons op